UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BÜYÜK KRİZ YAŞANIYOR!

En büyük faktörü koronavirüs salgını ve iklim krizi olan kıtlıklar dünyanın her yanından ülkelerde baş göstermeye başladı. Yaşanan kıtlıkların arasında kahveden suya, oyuncaktan ilaca her çeşit ürün bulunuyor.

BÜYÜK KRİZ YAŞANIYOR!

ÇİN: KÖMÜR VE KAĞIT

Çin'de yaşanmaya başlanan krizler ile birlikte dünyanın dört bir yanına imalatı yapılan kağıttan yemeğe, tekstil ürünlerinden telefon çiplerine kadar tüm üretimi sekteye uğratıyor. Çin'in tükettiği elektriğin yarısından fazlası kömürden elde ediliyor. Kömür fiyatlarının dünya genelinde artması ile birlikte Çin'de yürürlükte olan katı kurallar sebebi ile bütçe aşımı yapılamıyor ve enerji üretici firmalar zor günler yaşıyor.

ABD: OYUNCAK VE TUVALET KAĞIDI

Beyaz Saray yetkilileri, noel zamanı 'insanların alamayacağı şeyler olacak' diyerek uyarılarda bulundu. Oyuncak stoklarının bu açıklamadaki ürünlerden biri olacağı söylendi. Oyuncakların yanı sıra tuvalet kağıdı, şişe su, yeni kıyafetler ve evcil hayvan mamalarında da kıtlık yaşanacağı söylendi.

HİNDİSTAN: ARABA VE BİLGİSAYAR ÇİPİ

Hindistan'ın en büyük araba üreticisi olan Maruti Suzuki, küresel çip krizi sebebi ile üretimlerinin düştüğünü açıkladı. Bu çipler motor desteği ve acil frenleme sistemlerinde kullanılıyor.

Kıtlığın sebebi olarak ise Japonya ve Güney Kore'den koronavirüs salgını nedeniyle parçaların gelmemesi gösterildi.

Küresel çapta çıkan çip krizindeki sebep ise koronavirüs salgınından önce 5G teknolojisine adapte olmak için yoğun talep olmuştu.

Yaşanan bu kıtlıkların Hindistan'ın en çok ithal ettiği kömürün fiyatının artması ve ülkedeki enerji dağıtımının kötü yönetimi sorumlu tutuldu.

BREZİLYA: KAHVE VE SU

Brezilya'nın son yüzyıldaki en büyük kıtlarının birinin sebebi ile ilgili olarak büyük bir kuraklığın ardından bu sene yapılan ve hayal kırıklığı yaşatan kahve hasadı gösterildi.

Don olayları ve iklim değişikliği sebebi ile birlikte üretimin büyük derecede düştüğü görüldü. Tüm bunların üstüne koronavirüs salgını sebebi ile artan yüksek gönderim ücretleri ve konteyner azlığı ile kahve üreticileri zor günler geçirmeye başladı.

Dünyanın en büyük kahve ihracatçısı olan Brezilya'da yaşanan bu kıtlık sebebi ile tüm dünya üzerinde kahve fiyatlarının artması öngörülüyor.

NİJERYA: DOĞAL GAZ

Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olan Nijerya'da ise genellikle yemek yapmak için kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kıtlığı yaşanıyor.

Ülkede LPG fiyatları nisan ile temmuz ayları arasında %60'a yakın bir yükseliş gösterdi. Bu fiyat artışlarının ardından Nijerya'da halk ve işletmeler, yemek yapımı için odun ve odun kömürü kullanmaya başladı.

 

Son Güncelleme: 19.10.2021 22:40:50
ETİKETLERkriz  kıtlık  koronavirüs