UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DİYANET’TEN SKANDAL ‘BALDIZ’ FETVASI!

Diyanet'in baldız fetvası ortalığı karıştırdı.

DİYANET’TEN SKANDAL ‘BALDIZ’ FETVASI!

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabında, “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuna “Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez” yanıtı verildi.

Cumhuriyet’in haberine göre; Gerekçe olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” denildi.

“BÖYLE FETVA OLUR MU?”

Felsefeci ve ilahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, fetvaya tepki gösterdi. “Fetvaya konu olan tarzdaki olaylara dini kılıflar bulmanın ahlak dışı ve İslam’ın ruhuna aykırı olduğunu” vurgulayan Filiz, özellikle Türk kültüründe evlilik ile kurulan akrabalığın, kanla oluşan akrabalık gibi kutsal olduğuna dikkat çekti. Filiz, “Baldızıyla birlikte olan kişinin, kendi akrabasıyla birlikte olmuş gibi vebali ve suçu vardır. Bu durumu ensest ilişki olarak değerlendiriyorum. Dolayısıyla bu fetva, ensesti zımnen olumlamak demektir” diye konuştu. Konunun bir de aldatma boyutu olduğunu kaydeden Filiz, “Koyun can derdinde, kasap et derdinde. Ortada bir aldatma var. Diyanet, olayı nikâhın düşüp düşmemesi ile açıklıyor. Baldızla birlikte olmak sadece nikâh konusuyla açıklanamaz. Bu aynı zamanda kültür ve âdetlerle de ilgili. Aldatma, Medeni Kanun’da boşanma sebebidir. Zinanın baldızla ya da başkasıyla yapılması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla konu İslam dininin mantığına aykırı olduğu gibi Medeni Kanun’a da aykırıdır. Böyle fetva olur mu” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 21.10.2021 10:53:23
ETİKETLERdiyanet  ali erbaş  baldız