UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

GENERALLERDEN ACİL 'HAREKETE GEÇME' ÇAĞRISI!

Son dakika haberlere göre, son aylarda yaptığı üst üste askeri testlerle dünyanın korkudan dizlerini titreten Çin için peş peşe uyarılar geliyor. ABD'li üst düzey generaller, aradaki farkın korkunç bir noktaya doğru gittiği görüşünde.

GENERALLERDEN ACİL  'HAREKETE GEÇME' ÇAĞRISI!

ABD ve Çin arasında yaşanan küresel rekabete son birkaç ayda yaşananlar damga vurdu. Pekin yönetiminin fizik kurallarına meydan okuyan askeri teknolojiler geliştirdiğinin ortaya çıkması küresel çapta korkuyu artırdı.

Ülkenin en üst düzey ikinci rütbeli askeri yetkilisi, üst düzey askeri yetkililerin önceki endişelerini yineleyerek ABD daha 10 tane bile yapamamışken Çin'in yüzlerce hipersonik füze testini tamamlamasından endişe edilmesi gerektiğini vurguladı.

Savunma Yazarları Grubu yuvarlak masasında konuşan Genelkurmay Başkan Yardımcısı General John Hyten, Çin'in hipersonik füze ilerlemelerinin ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, "Buradaki ciddi endişe kaynağı olan şey, son beş yılda veya belki daha uzun bir süre içinde ABD'nin dokuz hipersonik füze testi yaparken aynı zaman diliminde Çinlilerin yüzlerce yapması. Yüzlere karşı tek haneler iyi değil" dedi.

ABD'NİN TESTİ BAŞARISIZ

Geçen hafta bir roket arızasının, ABD ordusunun hipersonik silah sistemi testinde gecikmeye neden olduğu ortaya çıktı. ABC News'in haberine göre ordu, hipersonik süzülme gövdesini Alaska'da test etmeyi planladı ancak başarısızlıkla sonuçlandı.

İstihbarat kaynaklarının iddiasına göre, bu arada Çin, nükleer savaş başlığı taşıyabilen şüpheli bir hipersonik yörünge füzesi için ikinci bir test gerçekleştirdi.

Yeni teknolojinin özellikle 'fizik yasalarına meydan okuduğu' ve Amerikan cephaneliğindeki her şeyden üstün göründüğü için ABD yetkililerini hazırlıksız yakaladığı bildiriliyor.

Hyten, Çin'in ilerleme hızının 'şaşırtıcı' olduğunu söyledi ve kaygısını şöyle dile getirdi: "Hareket ettikleri hız ve izledikleri yörünge, eğer bir şey yapılmazsa Rusya ve ABD'yi geçecek. Artık bir an önce bir şeyler yapmalıyız."

Hyten'in endişeleri, Müşterek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley tarafından bu haftanın başlarında dile getirilen kaygıların bir tekrarı niteliğindeydi.

Milley, Bloomberg Televizyonu'ndaki David Rubenstein Show'a verdiği röportajda Çin'in şüpheli hipersonik silah testini 'çok endişe verici' olarak nitelendirdi.

Sovyetler Birliği'nin 1957'de Sputnik uydusu ile Amerika'yı uzaya fırlattığı zamana atıfta bulunarak, "Bu tam olarak bir Sputnik anı mı bilmiyorum, ama bence buna çok yakın" diye ekledi.

LİMAN YIKAN YENİ TEKNOLOJİ

Çin, devlet medyasının bir savaş durumunda ABD'ye karşı kullanılmak üzere tasarlandığını söylediği su altı patlayıcılarını kullanarak, ilk kez bir liman yıkımını gerçekleştirdi. Pekin ordusu testi Cumartesi günü, nerede olduğu açıklanmayan bir yerde kukla bir iskeleyi yok etmek için sualtı ateşlemelerini kullanarak gerçekleştirdi.

UYDULARI DEVRE DIŞI BIRAKACAK, UÇAK GEMİLERİNİN SAVUNMASINI ÇÖKERTECEK

Test, Times'ın, uzay enkazını temizlemek için tasarlandığı söylenen yeni uydu Shijian 21'in fırlatıldığını bildirmesinden sadece bir gün sonra geldi. Ancak Washington, robotik bir kol şeklini aldığı düşünülen teknolojinin, diğer uyduları 'tutmak' ve potansiyel olarak onları devre dışı bırakmak için kullanılabileceği konusunda uyarıyor.

Devlete ait Global Times gazetesi, geliştirilen teknolojinin bir çatışma durumunda düşman tedarik hatlarını kesmek için tasarlandığını ve su altı saldırılarını kullanan gizli saldırıların, ABD uçak gemileri gibi büyük gemileri savunmasız hale getireceğini vurguladı.

Geçen hafta analistlerin hipersonik bir nükleer bomba olduğunu düşündüğü füze testi de dahil olmak üzere, Çin son dönem bir dizi askeri test gerçekleştirdi. En son test hakkında Global Times, sualtı yüklemelerinin 'güçlü bir patlama' ile bir iskeleyi 'tamamen yıkmak' için kullanıldığını söyledi.

Times, rıhtıma kurulan sensörlerin, 'gerçek bir savaşta düşman limanlarına' yönelik saldırıları desteklemek için kullanılacak verileri toplama işlevi gördüğünü söyledi.

Gazete, sualtı silahının, ABD'nin Pasifik'teki değişen taktiklerine bir yanıt olduğunu ve Washington'ın saldırılardan kaynaklanan zararı azaltmak için, güçlerini tek bir yerde toplamak yerine daha küçük yerler arasında böldüğünü iddia etti.

RUSYA'DAN 'YASAKLI NÜKLEER FÜZE' TEPKİSİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) yasakladığı füze sistemlerini Asya Pasifik bölgesinde konuşlandırma girişimlerinden endişe duyulduğunu belirterek "Bu, stratejik istikrarı ve mevcut dengeyi önemli ölçüde bozacak." dedi.

INF Anlaşması, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1987 yılında imzalanmıştı ancak ABD, 2019 yılının başlarında Washington yönetimi, Rusya'yı yeni tip bir füze geliştirmekle suçlamış ve anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı.

ABD’nin Güney Kore’de orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılması ihtimalini değerlendiren Lavrov, Güney Kore yönetiminin buna karşı yönde pozisyon sergilediğine dikkati çekti.

Lavrov, "Diğer ülke ve bölgelere gelince, Amerikalıların, INF'nin yasakladığı füze sistemlerini sadece Avrupa’da değil, Asya Pasifik bölgesinde de konuşlandırma yönündeki girişimleri bizi endişelendiriyor. Bu, stratejik istikrarı ve mevcut dengeyi önemli ölçüde bozacak." diye konuştu.

Bu tür füzelerin dünyanın tüm bölgelerinde konuşlandırılmasına ilişkin "moratoryum" ilan etme teklifini daha önce yaptıklarını anımsatan Lavrov, bu teklifin geçerli olduğunu vurguladı. Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız, bu moratoryumu reddediyor ve bu konuda müzakere etmek istemiyor. Bu üzücü." diye konuştu.

Son Güncelleme: 29.10.2021 13:32:54
ETİKETLERabd  çin