UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CEZAEVİNDE ÇIPLAK ARAMAYA SON

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan"Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelikte "çıplak arama" ibaresi yönetmelikten çıkarılarak yerine “detaylı arama” ibaresi getirildi.

CEZAEVİNDE ÇIPLAK ARAMAYA SON

Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, son dönemde Türkiye’de büyük tartışma yarata cezaevlerinde çıplak aramaya ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan "Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "çıplak arama" ibaresi yönetmelikten çıkarılarak yerine “detaylı arama” ibaresi getirildi.

“Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna saygı esastır” hükmü “Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesi esastır. 

Bu kapsamda gerekli her türlü tedbir alınır” şeklinde değiştirildi. Yönetmelikte yer alan “Hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi hâlinde, çıplak olarak veya beden çukurlarında aşağıda belirtilen usullere göre arama yapılabilir” hükmündeki, “Ciddi emarelerin varlığı” ifadesinin devamına “Bunun başka suretle tespitinin olanaksız olması durumunda” ibaresi getirildi.

Ayrıca yönetmeliğe, “Hükümlüye arama sırasında tek kullanımlık giyim önlüğü verilir” şartı da eklendi. Öte yandan "detaylı arama" sonrası tutanak tutulması ve aranan ile arayan kişilerin imzalarının burada yer almasının gerekli olduğu belirtildi.

Son Güncelleme: 12.11.2021 10:12:45
ETİKETLERCEZAEVİ  RESMİ GAZETE