UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BILL GATES TARIM ARAZİSİ Mİ ARIYOR?

Microsoft'un kurucusu milyarder Bill Gates'in Türkiye ziyaretlerinin nedeni belli oldu.Sözcü yazarı Serpil Yılmaz bugünkü "Bill Gates'in Türkiye'deki ayak izi" başlıklı yazısında ünlü milyarderin Türkiye ziyaretlerini değerlendirdi.Yılmaz'a göre ABD'de 242 bin dönüm arazisi olan Gates tarım arazisi arıyor.

BILL GATES TARIM ARAZİSİ Mİ  ARIYOR?

"Bill Gates’in Türkiye’deki ayak izi Amerikan gazetesi New York Post'ta  yayımlanan 2 Kasım tarihli “Karbon salımını azaltmak için çiftlik kuran Bill Gates, süper kirletici yatta…” haberi Türkiye'yi yakından ilgilendirdi" diyen Yılmaz "Sözü edilen yat Ege kıyılarındaydı; Bodrum'a demir atmıştı…Gates'in karbon emisyonlarına büyük katkı sağlayan yatıyla yaptığı Bodrum seyahatine ara verip, İskoçya'nın Glasgow kentinde Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği “COP26 İklim Konferansı”na gidip geri dönmesi, bu ziyareti daha da dikkat çekici yaptı" dedi.

Dünyanın en zengin ilk 4 iş insanından biri olan Gates'in Bodrum'a yalnızca doğum günü kutlamak, maviliklere açılmak için geldiğine kimsenin inanmak istemediğini kaydeden Yılmaz şunları kaydetti:

"Gates'in Türkiye'ye yolu, son ziyaretiyle birlikte 6. kez düşüyordu.

İlkini merhum Av. Münci İnci'nin daveti üzerine; dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, 2005'te yapmıştı.

Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı olarak konferans vermek üzere Ankara'ya gelen milyarder işadamı, bu ziyaretinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın “tabletli eğitim” projesine 30 milyon dolarlık bağış yapıp gitti.

Gates'in aynı yıl Kuşadası Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi'ne gittiği de biliniyor.

Gates'in son 15 yılda Türkiye gezilerinde uğrak yerleri olan Kuşadası, İstanbul, Tekirdağ hep gayrimenkul yatırım söylentileri ile birlikte anıldı.

Şu ana kadar bu durumdan sanırım en çok emlakçılar memnun olmuştur.

Gates'in Ekim-Kasım 2021 Bodrum gezisi sırasında da Erdoğan'la buluştuğu rivayeti ise hiçbir kaynak tarafından doğrulanmadı.

Gates süper yatında, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un da dahil olduğu doğum günü kutlamasıyla 66 yaşına Bodrum'da girdi.

Yatından 9-10 kişilik bir grupla ayrılıp, Bodrum'a “lüksü taşıyan” yatırımcılardan Sahir Erozan'ın 8 bin metrekare arazide konumlanan “kişiye özel 10 villalı oteli” Villa Maçakızı'nda bir öğle yemeği yedi.

Ertesi gün de Glasgow'daydı…

Gates'in Glasgow dönüşü yaptığı açıklama, “Türkiye'de tarım arazisi bakıyor” tezini güçlendiriyordu.

Gazete aynı haberinde Gates'in “Küçük ölçekli çiftçiler iklim değişikliğine uyum sağlayamazlarsa, açlık ve yoksulluğa karşı küresel savaşı kaybedeceğiz” sözlerini kayda geçirdi.

Gates'in Bodrum turu, yaptığı “açlık, yoksulluk, küçük çiftçilerin desteklenmesi” gibi vurgularla ilişkilendiriliyorsa da; “bu gidiş-gelişleri” içilebilir suya bile erişim zorlukları yaşayan Sahra Altı Afrika'ya yaptığı tarım arazisi motivasyonu ile eşitlemek çok da doğru olmaz.

Gates'in tarıma olan ilgisi “sınıflar üstü”…

ABD'de yayın yapan The Land Report dergisi, Bill Gates ve Melinda F. Gates'in 18 eyalette, toplam 242 bin dönümle ülkenin en büyük özel tarım arazisi sahibi olduklarını yazmıştı.Gates'in yatırım şirketi Cascade Investment üzerinden yapılan bu yatırımların en büyükleri Louisiana (69.071 dönüm), Arkansas (47.927 dönüm) ve Nebraska'da (20.588 dönüm) bulunuyor.

Bodrum Tavşanburnu'nda Gates'in sahip olduğu Four Seasons markasını taşıyan otel projesi ilerliyor. Otelin yatırımcısı, Sultanahmet ve Beşiktaş Four Seasons'ın sahibi Tay Grup'un patronu Mesut Toprak. Arsa ise Halikarnas Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Demir'e ait…

2000'lerin başından beri yürütülen “Four Seasons Resort & Private Residences Bodrum” projesi; Gates'in bu son gelişi ile hızlanabilir.

Gates'in Türkiye'de bilişimden turizme kadar uzanan serüvenine yenilerini eklenmesi şaşırtıcı olmaz. Kendisine “Türkiye'de bıraktığınız karbon ayak izini sıfırlamak için iklim fonunuzdan kaynak ayırdınız mı” diye soralım mı?

 

Son Güncelleme: 18.11.2021 10:14:59
ETİKETLERbill gates