UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

'HERKES ASGARİ ÜCRETLİ OLACAK'

2022 yılı için 4 bin 253 TL olarak belirlenen asgari ücreti, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Yapılan açıklamanın ardından asgari ücretle ilgili detaylar da ortaya çıktı. Asgari ücretlilerin vergiden muaf olacaklarının açıklamasından sonra, işverenlerin çalışanlarını bu indirimden yararlanmak için asgari ücret sınırında tutacağı iddiaları gündeme geldi.

'HERKES ASGARİ ÜCRETLİ OLACAK'

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, asgari ücretlilerin vergiden muaf olmasının ardından tüm işverenlerin çalışanları asgari ücretli göstermek isteyeceğini dile getirdi.

"Anlayacağınız, bütün çalışanlar asgari ücretli olma yolunda hızla ilerliyorlar. Teklif bu haliyle, kamuoyu ile paylaşılan bilgiler ve kamuoyunda oluşturulan yüksek beklentileri karşılamaktan uzaktır."

Ozan Bingöl, çok sayıda işletmenin çalışanlarını vergiden muaf olmak için asgari ücretli gösterebileceğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

Ozan Bingöl'ün yazısı şu şekilde:

"2022 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı aylık brüt 5004 TL, net 4.253 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan net asgari ücret rakamı ile birlikte asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulacağı bilgisi de kamuoyu ile paylaşıldı.

Bu bilgi üzerine kamuoyunun kafasındaki en büyük soru şu idi: “Bu istisna sadece asgari ücretlilere mi uygulanacak? Yoksa tüm çalışanların asgari ücret tutarına kadarki maaşlarına mı uygulanacak?”

Bu soru, Adalet ve Kalkınma Partisinin 17.12.2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunduğu “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifi ile netleşti.

İstisna sadece “ücret ve ücret sayılan ödemeleri toplamının ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarının aşmayan ve hizmet sözleşmelerinde aylık asgari ücret karşılığı çalışacağı belirtilen hizmet erbabı için geçerli olacaktır.

Bu haliyle teklif, asgari ücretlinin asgari ücret dışında mesai ücreti, ikramiye, ödül, ayni yardım ve benzeri adlarla ücret sayılan herhangi bir ödeme alması halinde istisnadan yararlanıp yararlanamayacağını da tartışmalı hale getirmektedir.

Asgari geçim indirimi sadece asgari ücretli olarak çalışanlar için kalkmakta, diğer ücretliler için aynen devam etmektedir.

Hizmet sözleşmesi asgari ücretli olmayan kamu ve özel sektördeki çalışanlar için gelir vergisi eskiden olduğu gibi devam edecek ve artan oranlılık aynen uygulanacaktır. Bu kişilerden damga vergisi de alınmaya devam edecektir.

Brüt ücreti, asgari brüt ücretin üzerinde olmakla birlikte istisnadan yararlanamadığı için net ödenen ücreti net asgari ücretin altında kalanlar için ise aradaki farkı telafi için asgari geçim indirimi kullanılacaktır.

Örneğin aylık brüt ücreti 5004’liranın üzerinde olan tüm ücretliler eskiden olduğu şekliyle artan oranlı bir şekilde gelir vergisine ve damga vergisine tabi olmaya devam edecektir.

Sadece brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olmakla birlikte net ücreti asgari net ücretin altına düşenlerin ücretleri asgari ücret tutarına AGİ ile tamamlanacaktır.

Bu durumda, işverenlerin SGK, vergi ve damga vergisi maliyetlerine katlanmamak için pek çok çalışanını asgari ücretten çalıştırma yolunu tercih edeceği görülmektedir.

Anlayacağınız, bütün çalışanlar asgari ücretli olma yolunda hızla ilerliyorlar.

Teklif bu haliyle, kamuoyu ile paylaşılan bilgiler ve kamuoyunda oluşturulan yüksek beklentileri karşılamaktan uzaktır."

Son Güncelleme: 19.12.2021 11:16:16
ETİKETLERasgari ücret  maaş  zam