UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

RUSYA UKRAYNA KRİZİNDE PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR!

Rus ordusuna 'barış gücü' olarak Donbas cumhuriyetlerinde güvenliği tesis etme talimatı veren Putin'den yeni açıklamalar geldi.. Ukrayna lideri dünyaya yardım çağrısında bulunurken İngiltere Başbakanı Johnson, '5 Rus bankasını yaptırım listesine alıyoruz' dedi. İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler...

RUSYA UKRAYNA KRİZİNDE PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR!

16.04: NATO-Ukrayna Konseyi'nin, bugün olağanüstü toplantı düzenleyeceği açıklandı.

 

16.00: Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Rusya şimdilik doğu Ukrayna'ya asker göndermeyi planlamıyor' denildi.

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, Moskova'nın ortaya çıkan tehditler durumunda Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerine askeri yardım sağlayacağını, ancak henüz asker gönderme niyetinin olmadığını söyledi.

Rudenko, 'Bir tehdit varsa, o zaman kesinlikle onaylanan anlaşma kapsamında yardım sağlayacağız' dedi.

 

15:33: İngiltere Başbakanı Johnson Rusya'ya yönelik yaptırımları açıkladı.

Johnson, 'Tamamen haksız bir savaş için absürt sebepler sunuldu. ABD ve müttefiklerimizin çabaları boşa çıkabilir. En başından beri hepimiz elimizden geleni yaptık, soruna barışçıl bir çözüm bulmaya çalıştık. Rusya'yı ne kadar dikkate aldığımızı kendilerine gösterdik. Diplomatlarımız ve Dışişleri Bakanımız Ruslara hep aynı mesajı verdi. Olabilecek her fırsatı Putin'e sunduk' dedi.

Johnson sözlerine şöyle devam etti;

'Müttefiklerimiz sayısız kez dünyayı uyardı. Kiev'e elimizden gelen her desteği verdik. Putin'in açıklamasından sonra Zelenskiy ile görüştük, kendisine desteğimizi bir kez daha teyit ettim. Yaptırımları zaten hazırlamıştık şimdi bunlar uygulanmaya başlanacak. Bugün İngiltere 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım kararı aldı. Bu kişilerin İngiltere'deki varlıkları dondurulacak. İngiltere'de ticaret yapmalarına izin verilmeyecek.'

Johnson, 'Bu yaptırım listesinin ilk adımı geri kalanını her an uygulanabilir şekilde bekletiyoruz. Dün BM Konseyi ve AGİT'teki ortaklarımızla görüştük. İhtiyaç olursa daha fazla asker gönderebileceğimizi söyledik. Kendimizi uzayan bir krize hazırlamamız gerek.' dedi.

'Bu yaptırım listesinin ilk adımı geri kalanını her an uygulanabilir şekilde bekletiyoruz' diyen Johnson şu ifadeleri kullandı;

'Dün BM Konseyi ve AGİT'teki ortaklarımızla görüştük. İhtiyaç olursa daha fazla asker gönderebileceğimizi söyledik. Kendimizi uzayn bir krize hazırlamamız gerek. Putin'in Ukrayna'daki planları başarısız olmalı ve kesinlikle kaybettiği görülmeli. Bunun için ABD ve AB ile gerekli adımları atacağız.'

Bu kişilerin İngiltere'deki varlıkları dondurulacak. İngiltere'ye girmelerine ve İngiltere'de ticaret yapmalarına izin verilmeyecek.

İŞTE YAPTIRIM GETİRİLEN BANKALAR VE KİŞİLER

Yaptırım getirilen Rus bankalarının, Rusya merkezli Is Bank, Bank Rossiya, joint Stock Company Genbank ve Promsvyazbank olduğu, kişilerin ise Rusya'nın en zengin iş insanlarından Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg olduğu belirtildi.

15.23: AB, Donetsk ve Lugansk'ta faaliyet gösteren bankalara yaptırım uygulayacak.

 

15.05: İngiltere bölgede yaşanan son gelişmeler nedeniyle Rusya'nın büyükelçisini görüşmelere çağırdığını açıkladı. Boris Johnson'ın resmi sözcüsü, 'Dışişleri bu sabah Rus büyükelçisini çağırdı' dedi.

 

PUTİN'DEN FLAŞ SÖZLER: UKRAYNA BİR İSTİSNA

14.54: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Ukrayna toprakları üçüncü ülkeler tarafından Rusya’ya karşı tehdit yaratmak için kullanılıyor' dedi.

Putin sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir. Ukrayna ile ilgili durum, bu ülkeye dışarıdan edilen etki nedeniyle bir istisna.'

Putin 'SSCB'yi yeniden kurmak istiyor' iddiasına atıfta bulunarak böyle bir planının olmadığının altını çizdi.

Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Kremlin'de yaptığı görüşmede  'Ukrayna'daki darbeden sonra ne yazık ki Ukrayna ile bu düzeyde ve kalitede bir etkileşim görmüyoruz' dedi.

 

14.48: AB Elçileri LPR ve DPR'ye ithalat ve ihracatı yasaklamayı kabul etti.

 

14.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın Kuzey Akım 2 projesini durdurduğunu açıkladı. Gazetecilere verdiği demeçte 'uygulayabileceğimiz başka yaptırımlar da var' diyen Scholz, Kuzey Akım 2 boru hattı projesini durdurma kararının yalnızca bir 'somut' adım olduğunun altını çizdi.

 

Rusya'nın tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini belirten Scholz 'Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıyarak anlaşılmaz, haksız bir adım attı' dedi.

Scholz, AB'nin Rusya'ya karşı 'sağlam ve büyük' ​​yaptırımları kabul edeceğini belirtti.

14.13: Ukrayna Moskova'daki maslahatgüzarını 'son gelişmeleri değerlendirmek' için Kiev'e çağırdı.

 

13.48: Kremlin, Rusya'nın tüm 'diplomatik temaslara' açık olduğunu söyledi. Açıklamada Kiev'in diplomatik ilişkileri kesmesinin 'her şeyi daha da kötüleştireceğini'nin altı çizildi.

Açıklamada 'Donbass’a güçlerimizi gönderip göndermeyeceğimize gelişmelere göre karar vereceğiz' denildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Rus tarafı diplomatik temaslar için her düzeyde açık' ifadesine yer verdi.

Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise 'Moskova, Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemiyor' denildi.

 

Son Güncelleme: 22.02.2022 16:31:15
ETİKETLERukrayna rusya