UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AYLIK 7 BİN LİRAYA ÇALIŞACAK ÇOBAN BULAMADILAR, NÖBET SİSTEMİ...

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine 24 kilometre uzaklıktaki Karabey köyünde hayvancılık işiyle uğraşan besiciler, çoban sıkıntısı çekiyor. 6 ay için aylık 7 bin liraya küçükbaş güdecek çoban çıkmayınca besici aileler kendi aralarında sıraya girerek çobanlık yapmaya başladı.

AYLIK 7 BİN LİRAYA ÇALIŞACAK ÇOBAN BULAMADILAR, NÖBET SİSTEMİ...

Yüksekova'da havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaşlar, meralara çıkarılmaya başladı. İlçenin Karabey köyünde hayvancılıkla uğraşanlar ise çoban bulamıyor. 6 ay süreyle aylık 7 bin liraya çoban bulamayan havyan sahipleri, çareyi nöbet sisteminde buldu. Besicilikle uğraşan aileler, kendi aralarında yaptıkları nöbet düzeniyle her gün 3 kişi olarak merada koyun sürüsünü güdüyor.

"İLÇEYE DIŞARDAN GELECEK ÇOBAN BEKLİYORUZ"

Köyde yaşayan 7 çocuk babası Enver Arslan (56), çoban bulamadıkları için başlattıkları yeni uygulamayı anlattı. Arslan, "Şu an zor durumdayız. Aylık 7 bin liraya çoban bulamıyoruz. Köylüler olarak kendi aramızda nöbetleşe hayvanlarımızı güdüyoruz. Şu an çobansız bir şekilde hayvanlarımızı günlük çobanlık yaparak meralara çıkarıyoruz. Önceki yılların çobanları bile bu yıl çalışmak istemiyor. İlçeye dışardan gelecek çoban bekliyoruz" dedi.

10-11 BİN LİRA ÜCRET İSTİYORLAR

Köyde besicilik yapan Serhat Kara ise 7 bin liradan fazla ücret vermediklerini belirtti. Kara, gelen çobanların 10- 11 bin lira ücret istediklerini söyleyerek, bu nedenle kendi koyunlarına kendilerinin baktığını söyledi.

Son Güncelleme: 19.04.2022 17:57:20