UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRKİYE’NİN GIDA İSRAFI AKIL ALMAZ!

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor. İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.

TÜRKİYE’NİN GIDA İSRAFI AKIL ALMAZ!

TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, Israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye’de bir diğer en çok israf edilen Gıda ise ekmek. Türkiye’de günde 12 milyon; yılda 4 milyar 380 milyon ekmek israf ediliyor. Türkiye’deki yıllık gıda israfı, ortalama 14 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip. Yıllık gıda kayıp ve israfın faturası ise ortalama 214 milyar TL olarak gerçekleşiyor. Verilere dikkat çeken Yemek ve destek hizmetler sağlayıcısı Compass Group PLC, 2017 yılında hayata geçirdiği “Yemek İsrafını Durdur Günü” girişimiyle yemek israfını önlemek adına çalışmalar yaptığını bildirdi.

Yemek israfı probleminin her yıl daha da büyüdüğüne dikkat çeken Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “Ortaya konulan veriler ciddi bir küresel sorun ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Ancak pek çok araştırma, insanların gıda israfını önlemek amacıyla neler yapabilecekleri, iş yerlerinde ve evlerinde ne tür bireysel önlemler alarak sorunun çözümüne katkıda bulunabilecekleri konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını gösteriyor. Bu yıl 27 Nisan’da #YemekİsrafınıDurdur diyerek, milyonlarca insanı küresel bir sorun olan yemek israfıyla mücadeleye davet ediyoruz. Sosyal medya mesajlarımızda insanlara kendi paylarına düşeni yapmanın aslında ne kadar kolay olduğunu hatırlatarak kolaylıkla uygulayabilecekleri yöntemleri de gösteriyoruz. Umarız, bu hareketimiz tüm kurumlara örnek olur” dedi.

Son Güncelleme: 29.04.2022 09:23:04