UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

OLAY İDDİA! “PUTİN'LE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA İNTİHAR ETTİ”

Kasım ayında Rus lider Putin ile görüşen ve kısa bir süre sonra 'Kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti' denilen Belarus Dışişleri Bakanı Makei'nin ölümündeki sır perdesi aralandı.

OLAY İDDİA! “PUTİN'LE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA İNTİHAR ETTİ”

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei geçtiğimiz Kasım ayında ani bir şekilde hayatını kaybetti. 64 yaşındaki Makei, Ağustos 2012'den bu yana Belarus Dışişleri Bakanı görevini yürütüyordu.

Belaruslu yetkililer Makei'nin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini belirtirken o dönem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir mesaj yayınladı. Çavuşoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei'nin vefat haberinden derin üzüntü duyduk. İyi bir adam ve iyi bir arkadaştı. Acılı ailesine ve Belarus halkına başsağlığı diliyorum"

BELARUS BASININDAN YENİ İDDİA: İNTİHAR

Aradan 3 ay geçmemişken Makei'nin ölümü hakkında Belarus basınıda gündem yaratacak bir haber yapıldı. Söz konusu haber kısa sürede dünyada ses getirdi. Nasha Niva tarafından aktarılan son bilgilerde , Makei'nin Ermenistan'da Rusya, ve Ermeni yetkililerle bir zirveye katıldığı hatırlatıldı. Burada Putin ile yaptığı görüşme sonrası hayatını kaybeden Makei'nin ise intihar ettiği öne sürüldü.

Söz konusu haberin devamında ise Makei'nin Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun yerini almak istediği ve batılı ülkelerle olan ilişkileri daha da geliştirmek istediği kaydedildi. Bu bağlamda Makei'nin ölümünün arkasında Rusya tarafının da parmağı olduğu öne sürüldü.

İsmi açıklanmayan ve Makei'yi yakından tanıyanlar ise dışişleri bakanının kendini giderek daha fazla "gereksiz" ve "yersiz" hissettiğini söylediler.

BELARUS'UN RUSYA'YA KATILMASI İÇİN HARCADILAR

Yahoo News'de yer alan ayrı bir haberde ise Putin'in 2030 yılına kadar Belarus'u Rus topraklarına katmak istediği ve Makei'nin buna karşı çıktığı ve bakanın ölümünün bu olayın hemen ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı büyükelçisi Michael Carpenter ise Rusya'nın Belarus planıyla ilgili "Rusya'nın Belarus ile ilgili hedefleri Ukrayna ile aynı" dedi.

NE BELARUS NE DE RUS YETKİLİLER CENAZESİNE KATILDI

Belarus basınına tekrar döndüğümüzde ise Nasha Niva, Makei'nin özel hayatında problemler yaşadığını iddia etti. Makei'nin hayatını kaybettiğinde oğlu ve eşinin yanında olmadığını hatırlatan medya kuruluşu Lukashenko ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Makei'nin cenazesine katılmadığını belirtti.

RUS İŞADAMI: MAKEİ'Yİ ZEHİRLEDİLER

Makei'nin ölümündeki ihtimallerden biriside zehirlenme. Bu bağlamda bakanın yine Ermenistan'da katıldığı zirvede Ruslar tarafından zehirlendiği iddia edildi.

Bu iddialara destek niteliğinde bir açıklama da Rus iş adamı ve muhalefet aktivisti Leonid Nevzlin'den geldi. Nevzlin, Makei'nin özel bir laboratuvarda üretilen bir zehir sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

LUKAŞENKO'NUN KOZUYDU

Bağımsız bir siyaset analizcisi olan Artyom Shraibman, ise Makei'nin Lukaşenko'nun Putin'e karşı bir kozu olduğunu öne sürdü. Makei'nin batılı ülkelerle ilişkilerde kapıyı açık tutmak için çalıştığını belirten Shraibman, Makei'nin ölümünün arkasından daha birçok komplo teorisinin üretilebileceğini belirtti.

Öte yandan Belarus hükümeti, Makei'nin ölümünün ardından bakanın kalp krizi geçirmesi haricinde herhangi bir bilgi vermedi. Gün içerisinde çıkan iddialara da yetkili ağızlardan henüz bir yanıt gelmedi.

Son Güncelleme: 23.02.2023 08:41:03
ETİKETLERPUTİN BELARUS