UÇANKUÞ ÝHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SEÇÝM ÝÇÝN BÝRÝLERÝ “CAMBAZA BAK” NUMARASINI YAPIYOR!

HAFTANIN GÜNDEMÝNÝ BELÝRLÝYORUZ! ÝYÝ PARTÝ’NÝN MÝLLET ÝTTÝFAKI’NDAN KOPMASIYLA BÝRLÝKTE, CUMHUR ÝTTÝFAKI’NIN, ÝYÝ PARTÝ’NÝN DE OYLARIYLA, BU KEZ ANAYASAYA UYGUN BÝR ÞEKÝLDE, SEÇÝM ÝÇÝN MECLÝS KARARI ALMA ÞANSI VAR!

SEÇÝM ÝÇÝN BÝRÝLERÝ “CAMBAZA BAK” NUMARASINI YAPIYOR!

Daha öncesinde Erdoðan, 10 Mart civarýnda karar alacaðýný ve seçimlerin 14 Mayýs’ta olacaðýný söylüyordu ama bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun ne karar vereceði merakla bekleniyordu!

Çünkü, Anayasa aslýnda bu konuda net ve þöyle: (Video’da da var)

MADDE 3 – (Deðiþik: 25/4/2018-7140/3 md.)

Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaþkaný seçilebilir. Ancak Cumhurbaþkanýnýn ikinci döneminde Meclis tarafýndan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaþkaný bir defa daha aday olabilir.

Cumhurbaþkaný ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasýndan önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapýlan bir önceki seçim tarihi esas alýnarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doðru hesaplanacak altmýþ günlük sürenin ilk günü seçimin baþlangýç tarihidir”

Þimdi bu durumda seçimin Anayasa’ya uygun bir þekilde olmasý ve YSK’nýn da onay vermesinin garanti olacaðý þekil, Cumhur’un, ÝYÝ Parti ile birlikte çoðunluðu yakalayarak Meclis’ten seçim kararý çýkarmasý!

Ve bir de, “yeni seçim kanunun” uygulanmasý için bu kararýn aslýnda(üstte görüldüðü gibi-seçimin baþlangýç tarihi Anayasa’da yapýldýðý deðil, karar alýndýðý tarih sayýlmýþ) yeni kanunun çýkacaðý 6 Nisan’dan sonra Meclis’ten çýkmasý ve 60 gün sonra 18’ine kalmadan(Erdoðan’ýn da aday olabilmesi için tam süresinde olmamasý gerek) 11 Haziran’da seçim yapýlmasý gerekiyor!

Anayasa’ya göre durum bu ve net! Ya da bu hafta karar alýnacaksa “eski seçim kanunuyla” ve Meclis kararýyla 14 Mayýs’ta da yapýlma þansý var gibi görünse de baþka bir sorun var! 6 Nisan’dan önce karar alýndýðý için, eski kanuna göre olacak ve bu kez 60 gün deðil 90 gün öne sayýlmasý gerekecek! Yani iþin tam doðrusu þu: 10 Mart’ta karar alýnýr ve en geç 13 Mart’ta Resmi gazetede yayýnlanýrsa, 90 gün sonra, yani 11 Haziran’da seçim olabilecek! AKSÝ TAKDÝRDE ERDOÐAN, ANAYASA’YA GÖRE ADAY OLAMAYACAK! Yani Ýyi Parti’nin kopma zamaný 10 numara, 5 yýldýz!!!

YORUM YAPMAK ÝÇÝN TIKLAYIN!


Son Güncelleme: 5.03.2023 00:39:24
ETÝKETLERcambaza bak