UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SÖZCÜ VE HALK TV ÇOK YANILIYOR!

İNFAZ İNDİRİMİ YASASI’NI İYİ İNCELEMEDEN YAPTIKLARI HABERLER TAMAMEN HATALI!

SÖZCÜ VE HALK TV ÇOK YANILIYOR!

Medya, sosyal medya gibi davranmaya başladı! Duyduğunu hemen yazıyor. Bu durum bir meclis kararı’nı haber yapmak olursa, çok büyük hayal kırıklıklarına mal oluyor.

 

İşte… Önce Sözcü gazetesi 1. Sayfasında en tepeden verdi. Tek tek cezalarının ne kadar büyük bir ölçüde düşeceğini yazdı.

Sonra Halk TV… O da bu rüzgara uyup aynı şekilde yayın yaptı.

Barış Terkoğlu gibi genç biri (Ki biz aslında ondan daha genciz) Neden yayına çıkarken Resmi Gazete’yi iyice okumamış? Yeni nasıl aslında çok sorgulayıcı.

Böyle bir hatayla Sözcü de, Halk TV de büyük hata yaptılar. Çünkü halkı, özellikle de mahkum yakınlarını hiç de doğru olmayan bir beklentiye-umuda soktular. Mutlaka acilen özür dilemeleri gerek!..

Peki doğrusu ne?

Şöyle… Kabaca, 10 yıldan fazla cezası olanlar 3 ay, 10 yıldan az olanlar 1 ay olmak üzere, 31.07.2023 tarihinden önce cezaevinde, bu 3 Ay’ı ve 1 Ay’ı geçirdilerse normal tarihinden 3 yıl önce açık cezaevine çıkabiliyor.

Örneğin 8 yıl cezası var ve içeride şu an… O zaman normal açığa çıkışı 3 yıl kala ise üstüne bir 3 yıl daha koyuluyor ve 2 yıl sonra yani 6 yıl kala “Açık”a çıkabiliyor.

Yani bu bir af değil, bir infaz değişikliği… Peki neden 31 Temmuz… İki sebepten… Biri eski mahkumların izni bu tarihte bitiyor. Ama esas ikincisi… Bu kanun ne zaman çıktı? 31 Temmuz’dan 20 gün önce… Yani kaçak olup da cezaevinde olmayanlar şimdi teslim olsa bile bundan faydalanamıyor. Çünkü 31’inden önce en az 1 ay cezaevinde kalmış olmaları lazım.

Kanunda tek açıklama beklenen durum, Adalet Bakanı’nın yapacağı bir aydınlatma! O da torba yasada sadece “hükümlüler” yazıyor. Ama bu kanunların tamamına baktığımızda “tutuklu” olanların da savcılığın istediği en üst cezadan infaz indirimi v.s. yapılarak faydalanabileceği düşünülüyor. Ancak, yorumu netleştirip, Başsavcılıkla bildirilecek kişi Adalet Bakanı… Hakimler de uygulamaya başlamak için bu briefi bekliyor. Çünkü cezaevlerinde, hala cezayı kesinleşmemiş, 7-8 yıldır yatan o kadar çok tutuklu var ki… Onların da bu hakkı kazanıp, haklarındaki kararın kesinleşmesini beklemeleri gerekiyor. Sadece 6 yılı kalanlar ise bu kanunla cezanın kesinleşmesini beklemeden de açığa çıkabilirler. Zaten böyle olmazsa yani bakanlık bu şekilde bir açıklama yapmazsa, Anayasa Mahkemesi, bu eşitsizliği reddedecek ve tutuklular için de en üst cezadan bu hesabın yapılmasına karar verecektir. 

Son Güncelleme: 22.07.2023 03:08:49
ETİKETLERinfaz yasası